در این مقاله به طور کامل به سوال سئو چیست؟ پاسخ میدهیم و در باره مفهوم، اهمیت و راههای سئو بحث میکنیم. میدانیم که یکی از راههای دسترسی ما به اطلاعات، گوگل کردن یا سرچ کردن یک موضوع یا متن در گوگل یا به طور کلی سرچ کردن در موتورهای جستوجو است. همانطور که شما هم دیدهاید بعد از سرچ کردن در گوگل تعداد زیادی از سایتها برای شما به ترتیب لیست میشود. اینکه گوگل کدام سایت را به شما زودتر نشان بدهد، بستگی به این دارد که سایت مورد نظر چقدر سئو شده باشد یا به عبارت دیگر، سایت مورد نظر چقدر از دید گوگل معتبر باشد. پس گوگل سایتها را رتبه بندی میکند و به آنها اعتبار و نمره اختصاص میدهد. پس اگر ما بخواهیم در نتایج بالاتری از صفحات گوگل معرفی شویم باید طبق استانداردها و قوانین گوگل سایت خود را طراحی کرده و محتوای سایت را بر اساس الگوریتمهای گوگل به روزرسانی کنیم. خوشبختانه گوگل الگوریتمها و قوانین خودش را به طور واضح ارائه و معرفی کرده است تا کسانی که واقعا قصد دارند به صورت حرفهای محتوی ارائه دهند، بتوانند با رعایت کردن آن الگوریتمها در نتایج بالاتری معرفی شوند و در نتیجه بیشتر دیده شوند. سئو به طور خلاصه و به زبان ساده یعنی بهینه سازی موتورهای جستوجو( Search Engine Optimazition).
اگر بخواهیم عمیقا مفهوم سئو را درک کنیم و بفهمیم که سئو چیست، باید ابتدا تاریخچه سئو را بدانیم و بعد از آن الگوریتم ها و قوانینی که گوگل ما را با آن قوانین میسنجد را بشناسیم. و در مرحله بعد با مفاهیم سئو آشنا شویم تا یاد بگیریم که چطور میتوانیم سایت خود را بهینه و یا به اصطلاح تخصصیتر، seo کنیم.
اهمیت سئو
در همان ابتدا باید به شما بگویم که 97% سرچها و جستوجوها در گوگل انجام میشود. دقیقا به همین دلیل است که وقتی درمورد سئو صحبت میکنیم منظورمان بهینه سازی وبسایت براساس الگوریتمهای گوگل است. اگرچه سایر موتورهای جستوجو نیز الگورتم مشابهی دارند. پس برای اینکه بدانیم سئو چیست؟ باید موتورهای جستوجو و طرز کار آنها را بررسی کنیم.
وقتی یک سایت توسط توسعه دهنده وب سئو شود، در تعدادی کلمه مورد نظر رتبه میگیرد و در نتایج نخست گوگل نمایش داده میشود. این موضوع باعث میشود وبسایت توسط کاربران بیشتر دیده شود. برای درک بهتر این موضوع توجه شما را به آمار موجود در جدول زیر جلب میکنم:
رتبه گوگل | درصد کلیکها بر روی نتیجه |
1 | 28/5 |
2 | 15/7 |
3 | 11 |
4 | 8 |
5 | 7/2 |
6 | 5/1 |
7 | 4 |
8 | 3/2 |
9 | 2/8 |
10 | 2/5 |
طبق این جدول، نتیجه نخست گوگل با 28/5%، بیشترین نرخ کلیک را در بین همه نتایج دارد و 4 نتیجه نخست گوگل 63% از کلیکها را به خود اختصاص میدهند.
در مجموع 10 نتیجه نخست گوگل 88% از کل کلیکها را شامل میشوند. پس مشخص است که اگر سایت شما در کلماتی که برای شما اهمیت دارد، در صفحه اول نتایج گوگل و به خصوص در رتبههای نخست نمایش داده شود، بازدید زیادی را برای شما به همراه دارد.
اهمیت سئو را زمانی درک میکنید که مثلا یک فروشگاه اینترنتی در زمینه پوشاک داشته باشید و مثلا در کلمه “خرید لباس مجلسی زنانه” رتبه اول گوگل را به خود اختصاص داده باشد. خواهید دید که حجم سفارشهای شما افزایش چشمگیری خواهد داشت و برای شما سود زیادی در پی دارد. دقیقا به همین دلیل است که کارفرماها در زمینه سئو و بهینه سازی سایت سرمایهگذاری میکنند و به همین دلیل است که رقابت بر سر یک سری از کلمات پولساز بسیار زیاد است. بنابراین هر کسی که به نحوی با اینترنت سروکار داشته باشد باید بداند سئو چیست؟ و موتورهای جستوجو چطور کار میکنند.
از طرفی کسی که در گوگل چیزی را سرچ میکند هدفمند است و دقیقا به دنبال چیز خاصی است! یعنی مثلا کسی که کلمه خرید لباس مجلسی را سرچ میکند دقیقا به دنبال خرید لباس مجلسی است!!! حال اگر شما در نتایج گوگل به او معرفی شوید، دقیقا یک مشتری هدفمند پیدا کردهاید و نه صرفا یک بازدید کننده!
سئو چیست؟ تاریخچه سئو
برای اینکه بفهمیم سئو چیست؟ باید ابتدا تاریخچه آنرا بدانیم که SEO از کجا شکل گرفت. در سال 1990 اولین موتورهای جستوجو شروع به کار کردند. در آن زمان نتایج بر اساس حروف الفبا لیست میشدند. به طور مثال AAA در اولین نتیجه جستو جو ظاهر میشد. موتورهای Alta Vista، yahoo و Infoseek از معروفترین موتورهای جستجو در آن هستند. رفته رفته همراه با پیشرفت اینترنت، موتورهای جستوجو نیز پیشرفتهتر شدند و از الگوریتمهای پیچیده تری استفاده کردند. این الگوریتمها بر اساس تراکم کلمات سرچ شده نسبت به کل تعداد کلمات متن کار میکردند، به این شکل که وقتی کلمهای سرچ میشد، الگوریتم تعداد کلمه مورد نظر ما را در متن پیدا میکرد و میشمرد و به آن عدد را به تعداد کل کلمات متن تقسیم میکرد.
اگر این عدد عدد مناسبی بود، متوجه میشد که متن در باره آن کلمه است و آنگاه آن متن را در نتایج بالاتری برای کاربر به نمایش میگذاشت. ایرادی که این الگوریتم داشت این بود که اگر کسی به طور عمد و افراطی از یک کلمه در متن خود استفاده میکرد، موتور جستوجو آن وبسایت را در نتایج بالا قرار میداد و که دراینصورت ارزش محتوای سودمند و کاربردی کمرنگ میشد. این مشکل تا جایی پیش رفت که در سال 1996 مجله نیویورکتایمز مقاله منتشر کرد و در آن نوشت که برخی از توسعه دهتدگان وب از روشهای غیراخلاقی استفاده میکنند تا در نتایج بالاتری ظاهر شوند. در این مقاله گفته شده است که این توسعه دهندگان با استفاده از تکرار کلمات کلیدی ویژهای که در پشت سایت پنهان شده است، الگوریتمها را گول میزنند و در نتیجه از موتور جستوجو اعتبار و رتبه دریافت میکنند و در نتایج بالاتری ظاهر میشوند.
برای حل این قبیل مشکلات، همراه با گسترش کاربران اینترنت و افزایش اهمیت نتایج جستوجو، الگوریتمها نیز تغییر کردند به طوری که امروزه مهندسین بهینه سازی بسیار سختتر میتوانند الگوریتمها رو گول بزنند و یا به زبان سادهتر با تغییر الگوریتمها، شما برای رسیدن به جواب سئو چیست؟ باید دایره تحقیقات خود را بیشتر کنید و با ریزبینی بیشتری، دقیقا الگوریتمهای جدید و بروز را بشناسید تا بتوانید راههای جدید بهینه سازی یا SEO کردن را زودتر و بهتر از رقبا بیاموزید.
معرفی الگوریتم های گوگل برای سئو( Google Algorithm)
همانطور که گفته شد الگوریتمها و قوانین گوگل به طور مداوم درحال بروز رسانی و update هستند و کسی که توسعه دهندهی وب یا اصطلاحا سئوکار است، باید این الگوریتمها را به خوبی بشناسد و مطابق با قوانین و الگوریتمهای جدید گوگل، وبسایت مورد نظر خود را توسعه بدهد. در ادامه با همهی این الگوریتمها آشنا میشویم و از این دیدگاه به سوال سئو چیست؟ و چرا باید سئو را بیاموزیم؟ پاسخ میدهیم.
الگوریتم پاندا( Panda Algorithm)
الگوریتم پاندا اولین الگوریتمی بود که در دنیای امروزی سئو، به طور رسمی در سال 2011 توسط گوگل معرفی شد. هدف اصلی این الگوریتم، پایین آوردن رتبه سایتهایی است که محتوای بیکیفیت دارند. الگوریتم پاندا سایتهایی که محتوای کمی دارند را شناسایی میکند. بنابراین توسعه دهنده وب باید محتوا را بررسی کند، اگر محتوا چه از لحاظ حجم کلمات و چه از لحاظ لینکهایی که به خارج داده است، کم باشد، باید محتوا را اصلاح و یا حتی حذف کند. بیشترین مواردی که در گوگل به عنوان خطا شناسایی میشد که باعث میشود گوگل یک سایت را جریمه یا به اصطلاح پنالتی کند، مربوط به محتوای تکراری و سرقت ادبی است. به طور کلی تمام الگوریتمهای گوگل سعی میکنند محتواهای اسپم( spam) را شناسایی و حذف کنند تا نتایج گوگل کارامدتر باشد. بنابراین سعی کنید همیشه از محتوای منحصر به فرد یا uniqe استفاده کنید. برای اینکه متوجه شوید محتوای سایت شما از جای دیگری کپی شده است یا نه، میتوانید از ابزار سایتلاینر( Siteliner) استفاده کنید.
تمرکز الگوریتم پاندا بیشتر روی صفحات داخلی سایت( On Page) میباشد. این الگوریتم عبارتهای سرچ شده توسط کاربران را با موضوع کلی صفحه شما میسنجد و روی سه مورد بسیار حساس است:
- سایتهایی که با هدف لینک دهی انبوه به وجود آمدهاند تا به سایتهای دیگر به تعداد زیاد لینک خارجی بدهند( Affiliate Sites)
- سایتهایی با محتوی کم حجم و کوتاه
- صفحاتی که لینکهای بیسار کمی به خارج از محتوی دادهاند
باید بدانید که الگوریتم پاندا در سال 2016 در هسته گوگل قرار گرفته است و درنتیجه دائما فعال است و تمام وبسایتها را مورد بررسی قرار میدهد.
الگوریتم تازگی محتوا( Freshness Algorithm)
الگوریتم تازگی محتوا در سال 2011 فعال شد. کار این الگوریتم، رتبه دادن به محتوای داغ و ترند است. به عبارت دیگر اگر در برههای از زمان یک مطلب بر سر زبانها بیوفتد یا یک رویدادی در حال اجرا باشد، گوگل آن موضوع را شناسایی میکند و به آن مطالب رتبه میدهد تا کاربران راحتتر به محتوای جدیدتر دسترسی داشته باشند.
یک توسعه دهندهی وب حرفهای، همواره از مطالب داغ و ترند روز برای سئو کردن وبسایت خود استفاده میکند. جالب است بدانید که بروزرسانی الگوریتم تازگی محتوا بر 35% از نتایج جستوجوها اثر گذاشت.
الگوریتم پنگوئن( Penguin Algorithm)
الگوریتم پنگوئن لینکهایی که سایتها از سایتهای دیگر میگیرند را مورد بررسی قرار میدهد و آنها را تجزیه و تحلیل میکند. بک لینکها باید اصیل باشند و معاوضه یا خرید و فروش بک لینک درصورت شناسایی توسط گوگل یاعث جریمه میشود. این اگوریتم نیز مانند الگوریتم پاندا در سال 2016 در هسته گوگل قرار دارد و در لحظه( Real Time) تمام سایتها را مورد بررسی قرار میدهد. این موضوع باعث میشود که جریمهها بسیار سریع اتفاق بیوفتند.
زمانی که گوگل اعلام کرد بکلینکها در رتبه گرفتن صفحات تاثیر مثبتی دارند، برخی از سایتها شروع به فروش بکلینک یا ساخت بکلینکهای مصنوعی کردند. گوگل برای مقابله با این اقدام الگوریتم پنگوئن را راه اندازی کرد تا این موارد را شناسایی کند. بنابراین صفحاتی که در زمینه بکلینکها دچار تخلف میشنود توسط الگوریتم پنگوئن شناسایی شده و از نتایج گوگل حذف میشوند و یا در بهترین حالت دچار افت رتبه شدید میشوند.
برای اینکه از جریمه الگوریتم پنگوئن در امان بمانیم بهتر است این موارد را در نظر بگیریم:
- از سایتهای انبوه لینک و کمکیفیت لینک نگیریم و همواره ابتدا سایت مرجع را بررسی کنیم
- لینکهایی که از سایتهای غیر مرتبط میآیند توسط الگوریتم پنگوئن شناسایی میشوند و میتوانند برای شما مشکل ایجاد کنند. اگر چه گاهی اوقات برای از بین بردن شک گوگل، توسعه دهنده وب بنا به تشخیص خود میتواند این کاتر را انجام دهد.
- لینکهایی که بیش از کلمه کلیدی( Anchor Text) استفاده کردهاند نیز توسط این الگوریتم شناسایی میشوند. بنا براین باید در این رابطه احتیاط کرد.
یک سئوکار حرفهای برای توسعه صفحات خود میتواند به گونهای که گوگل شک نکند اقدام به گرفتن یا خرید لینکهای خارجی کند. لازم به ذکر است که این کار، بسیار حساس بوده و باید توسط متخصص سئو انجام شود.
الگوریتم دزد دریایی( Pirate Algorithm)
گوگل برای جلوگیری از سرقت ادبی و مطالب کپی شده، در سال 2013 این الگوریتم را معرفی کرد. کارکرد این الگوریتم به گونهای است که مطالب کپی شده را پیدا میکند و برای وبسایت خاطی کاهش رتبه لحاظ میکند و در مقابل به سایت اصلی و مرجع رتبه میدهد.
بیشتر حساسیت این الگوریتم بر روی محتواهایی مثل کتاب، فیلم، آهنگ و به طور کلی روی حق کپیرایت( Copyright) است.
الگوریتم مرغ مگس خوار( Hummingbird Algorithm)
این الگوریتم یکی از جالتترین الگوریتمهای گوگل است که کارکرد آن در شناسایی مفهوم عبارت سرچ شده یا اصطلاحا مفهوم کوئری است. برای درک بهتر این موضوع باید بدانید که با وجود این الگوریتم، گوگل فقط و فقط بر روی کلمات جستوجو شده تمرکز نمیکند، بلکه نتایجی که برای شما لیست میکند، نتایج مربوط با مفهوم عبارت سرچ شده است. جالب است بدانید که اگر شما زمان سرچ کردن یک عبارت، غلط املایی داشته باشید، باز هم گوگل نتایج درست را برای شما لیست میکند! این کارکرد دقیقا به خاطر الگوریتم مرغ مگسخوار است. به زبان ساده تر، با وجود این الگوریتم، گوگل به کل عبارت توجه میکند نه تکتک کلمات.
گوگل این الگوریتم را در سال 2013 و برای سرچ صوتی خود ایجاد کرد که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، سرچ صوتی نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. بنابراین اگر به عنوان یک سئوکار میخواهید وبسایت خود را توسعه بدهید، باید در کنار کلمات کلیدی و مورد نظرتان، کلمات مترادف و هممعنی آنها را هم در محتوای خود به کار ببرید. باید متنی روان و خوانا بنویسید و مفهوم بهتری از موضوع را نسبت به رقبای خود ارائا دهید.
خبر خوب این است که الگوریتم مرغ مگسخوار وبسایتی را جریمه نمیکند، اما به وبسایتها و صفحاتی که این الگوریتم را رعایت میکنند، امتیاز و رتبه میدهد. بنابراین بهتر است زمان نوشتن محتوا، فقط روی کلمات کلیدی و عبارتهای کوتاه تمرکز نکنید. بلکه درباره موضوع تحقیقات بیشتری انجام بدهید و مفهوم بهتری ارائه کنید.
الگوریتم موبایل گدون( Mobilegeddon)
گوگل این الگوریتم را در سال 2015 معرفی کرد. در آن زمان 50% درصد سرچها از طریق تلفنهای همراه انجام میشد. این مساله باعث شد تا گوگل برای سایتهایی که در طراحی آنها، اندارههای مناسب برای کاربران موبایل هم لحاظ شده بود، امتیاز مثبت در نظر بگیرد. به این ویژگی Mobilefriendly گفته میشود. هدف این الگوریتم، راحتی کاربران موبایل برای دسترسی بهتر به وبسایت شما است. در حال حاضر موبایل فرندلی بودن سایت از دید گوگل، اهمیت بیشتری نسبت به دسترسی دکستاپ دارد.
در سال 2018 گوگل فاکتور سرعت سایت در زمان استفاده از وبسایت را هم وارد الگوریتمهای خود کرد. به این صورت که سایتی که سرعت بیشتری دارد، امتیاز بیشتری میگیرد. سرعت کارکرد وبسایت، هم برای نسخه موبایل و هم برای نسخه دکستاپ اهمیت دارد.
برای اینکه بدانید وبسایت شما چقدر موبایلفرندلی است، میتوانید از ابزار Google Mobile Friendly Test استفاده کنید.
انواع روش های سئو
کسی که میخواهد یک وبسایت را سئو کند، باید تمام موارد مربوط به سایت را بهینه کند تا نتیجه مطلوبی بگیرد. سایت شامل دو بخش داخلی و خارجی است که در ادامه بیشتر در مورد آنها میخوانیم و به پاسخ سوال اصلیمان، یعنی سئو چیست؟ نزدیکتر میشویم.
سئو داخلی( on-page)
تمام کارهایی که بر روی خود وبسایت و در محیط داخلی سایت انجام میشود مربوط به سئو داخلی یا اصطلاحا On Page است که شامل موارد زیر میشود:
- محتوا( content)
- سرعت وبسایت( Speed)
- موارد تکنیکال سایت و بهینه سازی کدها( Technical)
- لینکهای داخلی( Internal Link)
- ساختار سایت( Structure)
- رابط و تجربهی کاربری( UI & UX)
سئو خارجی( off-page)
تمام فعالیتهایی که به جهت بهینه سازی سایت در محیط خارج از سایت انجام میشود مربوط به سئو خارجی یا Off Page است که شامل موارد زیر میشود:
- برندینگ( Branding)
- لینک سازی خارجی یا بکلینک( Back Link)
- تبلیغات( AD)
- شبکههای اجتماعی( Social Media)
انواع حالتهای سئو کردن سایت ها
کسی که میخواهد بداند سئو چیست؟ باید روشهای مختلف سئو کردن را بداند. برای بهینه سازی سایت سه روش کلی وجود دارد:
- روش کلاه سفید( White Hat): دقیقا طبق استانداردهای گوگل وبسایت بهینه سازی شود
- روش کلاه سیاه( Black Hat): بیش از اندازه و به صورت افراطی سایت بهینه سازی شود. مثلا بیش از اندازه از کلمه کلیدی استفاده شود یا لینک سازی انجام شود.
- روش کلاه خاکستری( Gray Hat): ترکیبی از سئو سیاه و سفید انجام شود به گونهای که گوگل به ما شک نکند
لازم به ذکر است که روش سئو سفید از به نسبت دو روش دیگر اصلا ریسک جریمه شدن ندارد اما دیرتر به نتیجه میرسد، اما روش سیاه بسیار پر ریسک بوده ولی بسیار سرعت بیشتری دارد. اما روش خاکستری از دو روش دیگر مناسبتر است. چون که هم ریسک کمی دارد و هم وبسایت با سرعت بیشتری نسبت به روش سفید در نتایج بالاتر گوگل ظاهر میشود.
جمع بندی
معنی و مفهوم سئو و بهینه سازی وبسایت و چگونکی سئو کردن را به زبان ساده بررسی کردیم و برای اینکه به جواب سوال “سئو چیست؟” برسیم، ابتدا تاریخچه سئو را بررسی کردیم و دیدیم که سئو به دو بخش سئو داخلی و خارجی تقسیم شده و از راههای مختلفی به لحاظ عملکرد، میتوان وبسایت را سئو و بهینه کرد.الگوریتمهای گوگل را بررسی کردیم و آموختیم که سئوکار حرفهای کسی است که دائما الگوریتمهای گوگل را مورد بررسی قرار میدهد و مطابق قوانین گوگل عمل میکند.
سایت اتیکال به صورت تخصصی درحال ارائه خدمات طراحی سایت و سئو میباشد. برای آشنایی بیشتر با وبسایت ما، میتوانید به صفحه اصلی وبساید مراجعه کنید.
0 دیدگاه برای ( سئو چیست؟ آشنایی با مهارت سئو )
دیدگاهی یافت نشد.